Спеції та прянощі. - Дівчата.in.ua

Спеції та прянощі.

Не одну тисячу років людство використовувало спеції та прянощі у своєму житті. Їх значення важко переоцінити, адже в давні часи спеції та прянощі служили і необхідною складовою їжі, і ліками, і навіть предметом поклоніння, і цінувалися на вагу золота. Для стародавніх цивілізацій прянощі були справжнім скарбом і мірилом   могутності та добробуту.

Спеції та прянощі

І сьогодні в нашому житті спеції та прянощі існують не тільки для приготування їжі.

Існує безліч оздоровчих систем. Автори одних говорять: їжте все сире, інших — їжте все варене. Одні — не соліть, інші — взагалі не їжте. Суперечливість цих методів кого завгодно може поставити в глухий кут.

У кожної теорії є послідовники. І це правильно, адже створювали їх мислячі люди. І вони дійсно видужували. Їм допомагало те, що вони відкривали для себе.

Довіра до неспростовним фактам одужання самого автора якої-небудь системи та його послідовників іноді штовхає нас на експерименти. Ми починаємо пробувати. Хтось харчується по різних системах. Хтось голодує. Деякі п’ють сечу. Але не всі добиваються добрих результатів. Іноді одужання не наступає.

Але те, що є ліками для одного, може стати отрутою для іншого. І навіть самий авторитетний вчений може помилятися, покладаючись лише на результати зусиль щодо поліпшення власного здоров’я. Ми всі дуже різні, у кожного з нас свій спосіб життя, особливості роботи організму, конституція і багато-багато інших характеристик, що визначають нашу індивідуальність, яку неможливо вмістити в рамках якої-небудь системи, нехай навіть дуже хорошої, але придатної лише для деякої групи людей.

Стародавня індійська медицина Аюрведа включала в себе вчення про приготуванні їжі з використанням спецій та прянощів. Точний час написання найвідоміших аюрведичних трактатів «Чарака Самхита» і «Сушрута Самхита» невідомий. Відомо, що останні півтори тисячі років вони знаходилися в незмінному стані. У цих книгах наведена маса рецептів з прянощами для лікування різних захворювань, де використовувались спеції та прянощі.

На жаль, майже втрачена культура вживання прянощів, знання їх властивостей і можливостей. Тому наша їжа не дуже смачна, навіть груба — тільки солона, тільки гостра, тільки солодка.

Що ж стосується лікувальних властивостей спецій та прянощів, то про них сьогодні знають ще менше, ніж про кулінарні. У прянощів є чудова здатність — бути містком до здоров’я.

Також читайте:

Спеції та прянощі. Їх цілющі властивості.

Офіційно батьківщиною спецій  прийнято вважати Індію, однак, багато прянощів, що там ростуть, виростають і в середній смузі. Це і фенхель, і коріандр, і борщівник, і інші рослини.

З позиції аюрведичної медицини категорично забороняється перед приготуванням тих чи інших страв обсмажувати спеції  в маслі. Це призводить до зменшення їх лікарських властивостей, а також сприяє їх руйнуванню з виділенням токсинів.

Під час приготування їжі необхідно поступати таким чином:

  • Лавровий лист, запашний перець, чорний кардамон, корицю в паличках і інші «великі» спеції кладуться на початку готування їжі
  • Шамбала, чорний перець, кмин, фенхель, зелений кардамон — в середині
  • Асафетіда, імбир, спеції у вигляді порошку і готові суміші — безпосередньо перед зняттям з вогню, за пару хвилин до вимкнення газу

З позиції царської кухні спеції протягом деякого часу обсмажуються в маслі (зазвичай в топленому, кунжутному або гірчичному), а потім або перекладаються в основне блюдо, або готування продовжується на цьому маслі зі смаженими спеціями.

Цей спосіб робить їжу більш пряною та ароматною, але вона втрачає медичні та лікувальні якості. Про «величезну користь» такої їжі для шлунка  говорити не варто.

У будь-якому випадку не варто класти спецій занадто багато, вони не повинні забивати природний смак страви, а повинні доповнювати, покращувати і підкреслювати його.

Для приготування їжі можна використовувати не тільки окремі спеції та прянощі, але і всілякі їх комбінації. Звичайно, є давно  підібрані їх поєднання, однак ніхто не обмежує вашу творчу свободу.

Медичне застосування спецій починається з вашої тарілки і триває приготуванням спеціальних лікарських препаратів. Найголовніше, що розумне застосування спецій та прянощів  не тільки безпечно для здоров’я або корисно з медичної точки зору, воно має великий вплив на ваш душевний стан — адже через шлунок лежить шлях не тільки до серця чоловіка, а й жінки, і дитини. Фактично, не існує вікових обмежень на прийом спецій. Звичайно, немовляті не дають перець або кардамон, але аніс або шафран при тих чи інших медичних показаннях просто необхідні.

Зберігаються спеції та прянощі в герметичних баночках, в темному сухому місці. Термін зберігання — кілька років.

Опубліковано в розділі: Лікарські трави, Кулінарія Теги: ,

Також читайте:

Цілющі властивості спецій та прянощів. Цілющі властивості спецій та прянощів.

Залишити коментар:

Залишити коментар
© 6740 Дівчата.in.ua. Копіювання матеріалів сайту можливе лише при активному гіперпосиланні.