Мариновані помідори. Рецепти консервування.

На початку осені, коли прилавки ломляться від помідорів всіх видів і сортів та й на дачах  вже пора збирати урожай, — саме час для консервування помідорів. Помідори смачні і корисні — вони містять речовини, які допомагають запобігти раку, серцево-судинним захворюванням, катаракті та інші недугам. Пропонуємо декілька рецептів консервування помідорів.

мариновані помідори

1. Мариновані помідори без стерилізації

В розрахунку на банку 2л.

  • 2 кг. помідорів
  • головка часнику
  • 1 ч.л. оцтової есенції

Розсіл:

  • 1 літр води
  • 2 ст. ложки без гірки солі
  • 6 ст ложок з невеликою гіркою цукру
  • 7 горошин чорного перцю
  • 7 гвоздичек
  • декілька листочків чорної смородини
  • 2 маленьких парасольки кропу

Рецепт приготування маринованих помідорів без стерилізації:

  1.  Помідори миємо, вирізаємо плодоніжку. Якщо постараєтеся вирізати акуратно, не зачепивши шкурку, то помідори не потріскаються при заливці маринаду, але якщо шкурки і лопнуть — нічого страшного, так  вони краще просочаться маринадом.
  2. Вставляємо в кожну помідорку шматочок зубчика часнику і укладаємо в банки.
  3. Заливаємо помідори в банках крутим окропом і витримуємо 10 хвилин.
  4. Готуємо розсіл: на 1 літр води 2 столові ложки без гірки солі і 6 столових ложок з гіркою цукру.
  5. Додаємо спеції, кип’ятимо на протязі 10 хвилин. Помідори смачні навіть зовсім без приправ, лише з одним часником, але якщо додати гвоздичку  розсіл матиме солодкий аромат.
  6. Потім воду з банки з помідорами зливаємо і відразу ж заливаємо киплячим розсолом. У кожну банку додаємо по чайній ложці оцтової есенції.
  7. Закриваємо стерилізованими кришками. Закочуємо.
  8. Перевертаємо догори дном, закутуючи в рушники чи ковдру і витримуємо до повного охолодження. Додаткової стерилізації не потрібно.

За цим рецептом помідорки виходять дуже смачні, солоденькі, а розсіл просто фантастичний! Корисно по рецепту: якщо будете закочувати в трилітрові банки — ваш маринад буде розраховуватися на 1,5 літра води, вийде 3 ст. ложки солі зовсім без гірки (або 2 ст ложки з невеликою гіркою) і 9 ст. ложок з невеликою гіркою цукру. На літрові баночки — 400 мл води, 1 ст. ложка солі і 3 ст. ложки з гіркою цукру.

2. Швидке консервування помідорів

 В розрахунку на 1л. води

  • 1 ст. л. солі
  • 5 ст. л. цукру
  • лавровий лист
  • парасольки кропу
  • часник
  • перець горошок
  • хрін та інше
  • 1 ст. л. оцтової есенції

Рецепт консервації помідорів:

  1. У воду додаємо всі приготовані спеції, сіль цукор.
  2. Доводимо до кипіння вливаємо оцет.
  3. У киплячий розсіл умочуємо підготовлені овочі  за допомогою ложки, опускаємо в банку не зачіпаючи руками. Парасольки кропу та інші спеції також, не зачіпаючи руками, вкладаємо в банки, допомагаючи собі тільки виделками, ложками.
  4. Заливаємо киплячим розсолом закочуємо банки.

Кількість цукру можна змінювати. Все залежить від вашого смаку. Мариновані таким чином овочі добре зберігаються при кімнатній температурі.  Але головне те, що таке консервування помідорів дуже швидке. Таким способом можна також консервувати огірки чи асорті. Але для огірків цукру потрібно лише 1 ст. л. на 1л. води.

3. Помідори солодкі

 В розрахунку на  1 банку 3л. або 3 банки 1 л.

  • 1,5 — 2 кг. міцних мясистих помідорів
  • 1 шт великого солодкого перцю

Маринад:

  • 150 г цукру
  • 60 г солі
  • 2 ст.л. 9% оцту (= 30 мл)

Рецепт приготування:

  1. Добре вимиваємо банки, обливаємо окропом
  2. Перець розрізаємо на 5-6 частин уздовж
  3. Ретельно вимиваємо помідори і вкладаємо їх в банки перекладаючи перцем
  4. Заливаємо крутим окропом, прикриваємо кришкою та залишаємо на 20 хвилин
  5. Воду зливаємо в кастрюлю додаємо сіль, цукор, доводимо до кипіння.
  6. Після кипіння даємо постояти 5 хв. і вливаємо оцет.
  7. Перемішуємо і цим маринадом відразу ж заливаємо помідори
  8. Закатуємо, перевертаємо і укутуємо в ковдру чи щось інше до повного охолодження.

Помідори готуються без проблем і при цьому спокійно стоять при кімнатній температурі.

4. Домашній кетчуп

Інгредієнти:

  • 5 кг томатів
  • 5 -7 шт червоного болгарського перцю
  • 5 шт ріпчастої цибулі
  • 3 ст л солі
  •  0,5 кг цукру
  • 100-гр. 9 -% оцту
  • 1 ч. л. кориці
  • 5 шт гвоздики
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Рецепт приготування домашнього кетчупу:

  1. Перець очищуємо і розрізаємо на 4 частини
  2. Помідори вимиваємо, видаляємо плодоніжки
  3. Ріпчаста цибулю очищуємо та  розрізаємо на 4 частини.
  4. Складаємо все це у велику каструлю і варимо на середньому вогні три години, час від часу помішуючи.
  5. Додати цукор та спеції і варимо ще три години, іноді помішуючи.
  6. Заливаємо в стерильні банки чи бутилочки і закатуємо або закриваємо.

5. Помідори мариновані з насінням гірчиці

 В розрахунку на  1 кг томатів.

Маринад: (в розрахунку на 1 літр води)

  • 100 гр оцту 9%
  • 3 ч. л.  солі,  (30-35 гр.),
  • 2,5 ст. ложки цукру (60-65 г).

а також : (в розрахунку на 1 літрову банку)

  • 1ч. л. насіння гірчиці
  • 7-10 горошин запашного перцю
  • 2 лаврових листа

Приготування:

  1. У чисті банки укладаємо вимиті помідори. Краще використовувати дрібні помідори.
  2. Щоб правильно розрахувати кількість води, треба орієнтуватися на вагу продукту, тобто — на 2 кг. помідор 2 л. води.
  3. Томати заливаємо крутим окропом . Через 5-10 хвилин воду зливаємо.
  4. Маринад: всі інгредієнти додаємо вже в киплячу воду і даємо ще покипіти 3 хв. До моменту зливання води маринад вже повинен бути готовий.
  5. Встромляємо по стінках банок по 2 лаврових листа, і заповнюємо маринадом, щоб аж потекло з банки. Зверніть увагу, що спеції повинні потрапити в кожну баночку!
  6. Відразу закручуємо стерилізованими кришками і перевертаємо до повного охолодження

Відмінна закуска! Приємного апетиту!

Опубліковано в розділі: Консервація Теги: ,

Також читайте:

Весняна клумба: вибираємо квіти для посадки Весняна клумба: вибираємо квіти для посадки
Як провести 8 березня або чого хоче жінка? Як провести 8 березня або чого хоче жінка?
Алергія на руках Алергія на руках
Знову двійка: чи лаяти за погані оцінки? Знову двійка: чи лаяти за погані оцінки?

Залишити коментар:

Залишити коментар
© 2018 Дівчата.in.ua. Копіювання матеріалів сайту можливе лише при активному гіперпосиланні.