Отруйні гриби! Причини отруєння грибами

Отруйні гриби були відомі людям з давніх часів. Колись вони навіть були грізною зброєю, що діяла безвідмовно: отруєння наставало раптово, а медики були безсилі допомогти.  Жіночий сайт Дівчата розповідає як правильно збирати гриби, аби не отруїтись, наводить приклади отруйних грибів та основні причини отруєння грибами.

Отруйні гриби, отруєння грибами

 За останніми даними, в Центральній Європі зустрічаються 90 видів отруйних грибів. Смертельно небезпечні з них 10-12. До них відносяться мухомори  і бліда поганка, отрута яких не руйнується і не розчиняється під час термічної обробки або засолювання. Існує цілий ряд грибів (їх близько 50 видів), які в сирому вигляді неїстівні і навіть отруйні, проте під впливом високої температури отруйні речовини в них руйнуються. При правильній тепловій обробці ці гриби і їстівні, і смачні. До речі, таке явище відоме і для багатьох сортів овочів і тропічних фруктів, які перед вживанням в їжу теж повинні пройти теплову обробку. Є гриби, властивості яких практично не вивчені просто через те, що вони дуже рідко зустрічаються.

 Причиною сильного отруєння можуть стати не тільки отруйні, але і їстивні гриби, що зіпсувалися або недостатньо проварені. Та й вживання алкоголю до, під час або після вживання страви з грибів певного виду теж може бути небезпечним, причому отруєння проявляється вельми нетиповим чином. Крім того, є люди, які страждають алергією.  І, нарешті, в наш час гриби можуть містити небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні речовини, що накопичуються в їх плодових тілах.

 До групи неїстівних відносяться гриби хоча і не отруйні, але що мають неприємний смак або запах, який перешкоджає їх вживанню.  Наприклад жовчний гриб, перцевий гриб, смердючий строчок і ін.

 Причини отруєнь грибами полягають в незнанні видів грибів та неправильному їх приготуванні.

 При зборі грибів потрібно засвоїти правило: збирати тільки ті гриби, які вам добре знайомі і які ви точно можете відрізнити від отруйних двійників!

Не збирайте старі, червиві, гриби, що ввібрали воду після довгих дощів і покрилися цвіллю. Уважно огляньте, перш ніж покласти їх у кошик.

Деякі види моховиків (строкатий і зелений), каштановий гриб частіше інших покриваються пліснявою, яка свідчить про початок процесу розкладання білка. Спочатку появу цвілі важко розпізнати (саме тому вона й небезпечна для грибника), але незабаром гриб перетворюється на жовту кашу з поганим запахом. Уражені пліснявою гриби часто призводять до отруєнь.

 Гриби внаслідок їх високої вологості та інтенсивності процесів розпаду відносяться до швидкопсувних продуктів. Тому їх не можна довго зберігати і краще готувати відразу. Термін зберігання свіжих грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10 ° C

 Пам’ятайте!  Навіть найкращий і, безумовно, їстівний гриб, якщо він перезрів, почав гнити або довго лежав без обробки, може стати отруйним.

Не збирайте гриби, що з’явилися після перших заморозків. Не використовуйте для збору грибів поліетиленові пакети або іншу пластикову тару, що не пропускає повітря.

В них гриби не тільки мнуться і набувають непривабливий вигляд, але ще й розігріваються під впливом обмінних процесів, що прискорює процес розкладання білка.

Існуюча думка, що можна визначити отруйність гриба по потемнінню срібної ложки, зануреної в його відвар – неправильна Потемніння срібла залежить від сірки, яка міститься в амінокислотах різних грибів незалежно від їх отруйності. Не дієвий і такий спосіб, як варіння  з цибулею або часником. Посиніння цих овочів залежить не від вмісту отрути, а від наявності особливого ферменту, який може міститися як в отруйних грибах, так і в їстівних. Деякі люди думають, що якщо гриб об’їдають равлики або в ньому є черви, то він їстівний. Але це омана, оскільки равлики і черви поїдають також і отруйні для людини гриби.

Білкове отруєння загрожує людині і в тих випадках, коли гриби були неправильно приготовані, коли грибна страва занадто довго стояла, а потім її знову розігріли. Тільки гриби, покладені в посуд, що добре закривається,  і поставлені в прохолодне місце, можна розігрівати й наступного дня. Не слід готувати і зберігати їх в металевому посуді (за винятком високоякісної сталі).

Причиною отруєння грибами може бути неправильне зберігання маринованих і солоних грибів в оцинкованому або глиняному посуді. При цьому шкідливими є утворення водорозчинних солей цинку і свинцю під впливом кислоти. Тому зберігання грибів в такому посуді небезпечно.

Вирушаючи на грибне полювання, важливо добре ознайомиться з представниками отруйних видів грибів. Нижче читайте описи деяких з них, небезпечних для життя.

blida_poganka

Бліда поганка

satan_grib

Сатанинський гриб

myhomor

Мухомор

inocube

Іноцибе

parasolk

Каштанова парасолька

Жовчний гриб (гірчак)

Жовчний гриб (гірчак)

Ентолома отруйна

Ентолома отруйна

Коноцібе

Коноцібе

Огнівка вільхова

Огнівка вільхова

Опеньок несправжній

Опеньок несправжній

Опеньок сірчано-жовтий

Опеньок сірчано-жовтий

Печериця жовтошкіра

Печериця жовтошкіра

рядовка отруйна

Рядовка отруйна

Свинушка

Свинушка

 

Опубліковано в розділі: Корисно знати Теги: 

Також читайте:

Коли збирати гриби Коли збирати гриби

Залишити коментар:

Залишити коментар
© 2018 Дівчата.in.ua. Копіювання матеріалів сайту можливе лише при активному гіперпосиланні.